Benjamin Koppel - De hvide Busser

Benjamin Koppel - De hvide Busser

DAC - Dansk Arkitektur Center

25. nov 2023

kl 20.00

1473 KØBENHAVN K

At sætte ord på kz-fangernes hverdag eller mangel på samme under Anden Verdenskrig er en umulig opgave. Men kan man sætte toner på?

Efter krigens slutning blev der organiseret og koordineret redningsaktion af De Hvide Busser. I alt reddes 20.000 kz-fanger via De Hvide Busser ud af de nazistiske udryddelseslejre med livet i behold. Den danske musiker Benjamin Koppel har komponeret et over timelangt værk fremført som et bud på at videreformidle en historie, der ikke må glemmes. På baggrund af interviews med overlevne fanger er der trukket citater med ind i musikken og vi hører eksempelvis i indledningen en ældre herre fastslå, ‘Under huden på ethvert menneske bor der en djævel – Lad den aldrig komme ud!’ – og således kommer de første toner frem.

Den svenske sangerinde Josefine Cronholm er en af Skandinaviens fremmeste vokalister og kendt for sin unikke musikalitet og store indlevelse. Hun leder en række egne prisvindende orkestre, men er også kendt fra sine samarbejder med Marilyn Mazur, John Tayler, Django Bates og ARC.

En af europæisk jazz' mest centrale skikkelser, saxofonisten Benjamin Koppel, har med sine næsten 60 albums som solist og sine samarbejder med så store navne som Joe Lovano, Kenny Werner, Brian Blade, Jim Hall og Randy Brecker gang på gang vist sin store kunstneriske rummelighed og virtuositet.

Den legendariske bassist Scott Colley, kendt fra sit samarbejde med Herbie Hancock, John Scofield og Carmen McRae, er både en fabelagtig bassist og eminent komponist og en af de mest efterspurgte bassister.

Kevin Hays er internationalt anerkendt og regnes for en af de førende jazz pianister i hans generation. Han har udgivet en lang række plader i eget navn og har spillet på Grammy- nominerede og vindende albums. Han har turnéret med prominente navne som Sonny Rollins, Joe Henderson, Roy Haynes, John Scofield. Chris Potter og Brad Mehldau.

Den svenske trommeslager Magnus Öström slog for alvor sit navn fast internationalt med sit arbejde i den stilskabende og ikoniske jazztrio E.S.T., men har også markeret sig stærkt som solist med flere udgivelser i eget navn. Han har også arbejdet med kunstnere som Pat Metheny og Benny Golson og viser med sit mangefacetterede og unikke spil, at han uden tvivl er en af Europas vigtigste trommeslagere.

Henrik Dam Thomsen er en af nutidens mest fremtrædende skandinaviske instrumentalister, som i mere end 20 år har været 1. solocellist i DR SymfoniOrkestret. Henrik Dam Thomsen har medvirket på en lang række indspilninger både med klassiske værker og cross-over musik. Hans solo-cd med musik af Kodaly og Britten (Chandos Records 2004) blev nomineret til en Danish Music Award i kategorien "Bedste soloindspilning”.

Medvirkende: Magnus Öström, Benjamin Koppel, Scott Colley, Kevin Hays, Henrik Dam Thomsen & Josefine Cronholm samt foredragsholder Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane