Debutkoncert - Olga Witte, rytmisk komposition

Debutkoncert - Olga Witte, rytmisk komposition

Musikhuset

22. jan 2023

kl 14:00

8000 Aarhus C

The Sensation of Ethnographic Things, Olga Witte (rytmisk komponist)

Olga Wittes debutkoncert, The Sensation of Ethnographic Things, er et værk, hvor komponisten som en imaginær observatør og sansende deltager bevæger sig gennem et historisk landskab, der dækker en særlig tumultarisk periode på Bali. Witte skaber sansemættede lydbilleder, hvor hun integrerer eksperimentel jazz og moderne kompositionsmusik med strukturer, principper og praksisser fra balinesisk gamelan. I brugen af de forskelligartede musikalske elementer tager Witte afsæt i det etnografiske materiale og forskellige oversættelser og fortolkninger heraf. Herved skaber hun sit eget musikalske univers, fremfor en programmatisk musikalsk fortælling baseret på det historiske forlæg. Hver sats er skabt ud fra forskellige sansninger af dette historiske landskab og repræsenterer hhv. lugtesans, smagssans, høresans, muskel-led-sans, balance-sans, synssans og følesans.

De sidste 20 år har Olga Witte studeret den balinesiske musikform, gamelan, især gennem sammenlagt 1½ års musiketnologisk feltarbejde. I den forbindelse har Olga opnået meget nære relationer til nogle af de musikere, hun har studeret ved og spiller med; så nære, at hun bliver betragtet som en del af familien. The Sensation of Ethnographic Things baserer sig på de fortællinger, Olga har fået om de tidlige år i sin memeks (mor på balinesisk) liv, og hvordan disse fletter sig ind i Indonesiens historie med et særligt fokus på tiden mellem 1965 og 1968, fra massakren i Indonesien sætter ind frem til Suharto bliver konstitueret præsident.

På solistuddannelsen har Olga særligt arbejdet med at integrere strukturer, praksisser og principper fra balinesisk gamelan med eksperimentel jazz og moderne kompositionsmusik oftest orkestreret for pibeorgel i kombination med andre instrumenter. Dette har bl.a. ført til udgivelsen Olga Witte Organ Trio No 1 + 2, hvor Olga ifølge Jazznyt (feb. 2022) har ”skabt sit helt eget og dybt originale musikalske sprog. Hun er så dybt inde i musikken at det smelter sammen på forunderlig logisk vis. Det er vildt og mildt - og værd at gå på opdagelse i.”
I The Sensation of Ethnographic Things fortsætter hun dette arbejde med en udvidet besætning, der tæller pibeorgel, flygler og 9 blæsere fra både den klassiske og den rytmiske verden.

Medvirkende:

Olga Witte (org, p)
Niels Hagner Mårup (obo, bcl, ts)

Laura E.B. Johanson (ss, as)
Joaquín Durán (ss, ts)
Julie Kjær (as)

Jacob Danielsen (ts, bcl)
Peter Brem (bs)
Jeppe Hjøllund (trp)
Jens Balder (tb)
Jens Kristian Bang (tb)
TBA (p)


Olga Witte (www.olgawitte.dk) er komponist, jazzpianist, kirkeorganist og musiketnolog, og hendes eksperimentelle musik er blevet opført i ind- og udland. I december 2021 udgav Olga Witte sit debutalbum for to orgeltrioer med pibeorgel kombineret med hhv. to basuner og to saxofoner. Albummet er blevet rost i pressen, bl.a. skrev Seismograf (jan. 2022) om det, at ”en besætning af to blæsere og pibeorgel [kan] udrette underværker.