Den Allersidste Dans

Den Allersidste Dans

Musikhuset

03. okt 2024

kl 17:30

8000 Aarhus C

Publikumsfavoritten er tilbage!

Kære publikum
Vi har hørt jeres bønner! - Publikumsfavoritten er tilbage!
En elsket og savnet Mungo Park-klassiker vender tilbage. DEN ALLERSIDSTE DANS er en forestilling om menneskers drømme og overvejelser i forsøget på at sige verden ret farvel.

På et plejehjem i Danmark åbnes en fortælling af tanker, minder og associationer hos fem ældre beboere spillet af Mungo Parks ensemble. Det er et musikalsk drama fra de allersidste dansetrin i livets svingom, og vi møder de ældres historier til lyden af slagere fra alderdommens ungdom: ´Glemmer du´, ´To lys på et bord´, ´Dansevise´ og mange flere.

Forestillingen blev oprindelig skabt i 2007 efter research blandt ældre i Allerød og omegn. Senere levede den et langt og godt liv i Mungo Parks repertoire og var også på flere turnéer i ind- og udland. I 2011 vandt den prisen som Årets Turnéteaterforestilling, som uddeles af Danmarks Teaterforeninger. Forestillingen har begejstret og rørt titusindvis af teatergæster. Nu lever den videre.

Den Allersidste Dans kan med fordel opleves flere generationer sammen.

En gammel forestilling på ny
Den allersidste dans er fra en anden tid. Det er en forestilling fra dengang, der var krig i Irak, og Facebook var en start-up i Califor¬nien. Anders Fogh var urørlig på Christiansborg, og vores ensemble var meget ungt. Der var kritikere, der mente, at Mungo Park var et ungdomsteater. Vi ville bevise, at de tog fejl.

Så vi besluttede at lave en forestilling, der var målrettet alle over firs.
Den sekundære målgruppe kunne være mennesker, der engang skal sige livet ret farvel.

Under ledelse af instruktør Petrea Søe tog vi på research blandt ældre i Allerød og omegn. Researchteater var brandvarmt på det tidspunkt. Vi havde været på research i bl.a. Vestafrika, pornoindustrien og Asylcenter Sandholm. Nu fortsatte vi rejsen ind i den sidste alder. Vi var teaterantropologer med interviews, stolegymnastik og sangaften, og vi gjorde erfaringerne til teater.

Resultatet blev taget imod med kærlighed. Vi solgte mange billetter. Vi tog på danmarksturné, og fik prisen for Årets Turnétea¬terforestilling af Danske Teaterforeninger. Vi blev inviteret til at spille i nabolande. Rogaland Teater i Stavanger besluttede sig for at omorganisere deres teater i Mungo Parks billede, efter deres personale så Den allersidste dans. Forestillingen levede et godt liv, den blev let revideret nogle gange, og der var mange skuespillere, der spillede den.

En dag var det slut. Måske fik vi travlt med andre ting. I hvert fald gled den ud af repertoiret. Vi beholdt scenografi og kostumer på lageret. Al dokumentation blev i arkivet. Så Den allersidste dans var ikke død. Den sov bare.

Men publikum glemte den ikke, de efterspurgte den. Som en sovende Snehvide har den modtaget så mange kys fra publikum, at den er vågnet igen. Og det viser sig: Nok er forestillingen fra 2007. Men den er ligeså benspjættende boblende frisk, som den altid har været.

Velkommen til Den allersidste dans!
Martin Lyngbo, Teaterdirektør