Franske kokke ved Det Danske Hof

Franske kokke ved Det Danske Hof

Frilandsmuseets Restaurant

11. jan 2024

kl 17.30

2800 KGS. LYNGBY

Årstidens friske råvarer, med smag og duft af det sted de kommer fra og enkelt serveret: det lyder som en moderne køkkenchef, men er skrevet af en fransk stjernekok midt i 1600-tallet. Han revolutionerede det franske køkken og satte grøntsager i højsædet, og snart stod de nye retter på alle fyrstelige borde. Også hos Frederik III og dronning Sophie Amalie, der indførte fransk mode i påklædning, indretning, musik og dans ved Hoffet – og i 1667 ansatte et hold franske kokke.

Ph.d. Barbara Zalewski har som den første forsket i den kongelige husholdning i 16- og 1700-tallet, finansieret af Carlsbergfondet. Hun fandt i Rigsarkivet menuen til et kongeligt festtaffel i 1668 med tilhørende råvarelister. Det er det hidtil ældste indblik i et komplet kongeligt festtaffel – og menuens retter var hentede direkte fra den franske stjernekoks kogebog. Det er baggrunden for den kulturhistoriske bog, ”Helt Magnifique! Franske kokke ved Det danske Hof”, som Barbara Zalewski har skrevet sammen med H.K.H. Prins Henrik.

Denne aften skal vi høre om det store apparat bag de kongelige tafler: mesterkokke og køkkendrenge, hofkøkkenskriver og hofslagter, gartneriet på Rosenborg og produkter fra hele riget. Og om hvordan Prins Henrik og køkkenchef Jesper Vollmer genskabte menuens retter, der trækker en lige linje fra Frederik IIIs tafler til nouvelle cuisine, som Prinsen indførte præcis 300 år senere i tronfølgerparrets køkken.