International Forfatterscene - Sergej Lebedev

International Forfatterscene - Sergej Lebedev

Den Sorte Diamant - Blixensalen

07. nov 2022

kl 19.00

1219 KØBENHAVN K

International Forfatterscene: Sergej Lebedev (RU) i samtale med Charlotte Flindt Pedersen
Den russiske forfatter Sergej Lebedev fortæller om det Rusland, der er beskrives i hans forfatterskab. Det foregår i samtale med direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab.

“Den bedste af Ruslands yngre generation af forfattere”
Sergej Lebedevs bøger er oversat til 17 sprog, og siden 2010 har han udgivet fem romaner med temaer som den sovjetiske skjulte fortid, virkningen af Stalins undertrykkelse og fortidens konsekvenser i det moderne russiske liv. New York Review of Books har kaldt Lebedev "den bedste af Ruslands yngre generation af forfattere.” I dag lever og arbejder Lebedev i Berlin.

Romaner undersøger Ruslands historie og menneskesyn
Samtalen på International Forfatterscene vil centrere sig om historien og menneskesynet bag Ruslands krig i Ukraine. Hvordan er denne krig imod et naboland overhovedet mulig – politisk og psykologisk? Er det kun ”Putins krig”, eller gemmer der sig dybere årsager i det russiske regime til krigen? Hvilken rolle spiller for eksempel Ruslands imperialistiske historie, regimets forhold til Stalin og den store terror i 1930’erne og sovjetstyrets sammenbrud? Lebedev har udfoldet disse temaer igennem hele sit forfatterskab, der inkluderer bøger som Ved glemslens rand (2018), Augustmennesker (2020) og En perfekt gift (2021).

Aktuel med En perfekt gift
I sin nyeste bog En perfekt gift, som for nyligt er udkommet på dansk på forlaget Palomar, beskriver Lebedev, hvordan kemikeren Kalitin i ly af det sovjetiske system udvikler en perfekt gift, der kan dræbe uden at kunne spores. Selvom hverken Putin eller de russiske sikkerhedstjenester nævnes ved navn, er det nærliggende også at se fortællingen som en kommentar til giften Novitsjok og attentatet på agenten Sergej Skripal og alle de mange af Putins fjender, der er blevet forsøgt myrdet i løbet af årene.

Medvirkende
Sergej Lebedev (f. 1981) er en af de få forfattere i sin generation, der behandler arven fra Sovjettiden, og han er blevet opfattet som dissidentforfatter. Han er geolog og journalist og har arbejdet på ekspeditioner i Asien og det nordligste Rusland og som journalist på uafhængige russiske medier. Lebedev bor og arbejder i Berlin.

Charlotte Flindt Pedersen
Charlotte Flindt Pedersen (f. 1965) er direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab. Hun er cand.mag i østeuropastudier og samfundsfag med speciale i minoritetsstudier fra Københavns Universitet. Hun har en lang karriere bag sig i Institut for Menneskerettigheder, hvor hun blandt andet har været international chef.