Rundvisning i Danmarks smukkeste tinghus

Rundvisning i Danmarks smukkeste tinghus

Retten i Aarhus

18. apr 2023

kl 15.00

8000 AARHUS C

Kom med når The Danish Club bliver budt inden for i “Danmarks smukkeste tinghus” som Retten i Aarhus blev kaldt, efter det over 100 år gamle hus er renoveret og nænsomt ført up to date.

K.A. Ludvigsen og Jul. Hansens nationalromantiske bygning stod færdig i 1906 og husede den gang politivagten med detentionslokale, byfogeden, forligskommissionen, en amtsrådssal og arretsforvarerens bolig. I dag fungerer Tinghuset alene som retsbygning under Domstolsstyrelsen.

Retten i Aarhus har gennemgået en omfattende renovering i dyb respekt for det gamle hus’ sjæl og arkitektur. Det er blevet til 3.100 m² retssale med tilhørende funktioner som voteringslokaler og ventearealer og 1.000 m² kontor og administration i tagetagen, der hidtil henlå som loft og i gamle dage pigekamre til ansatte i køkkenet.

Tilføjelserne er i respekt for det eksisterende, så der ikke for eftertiden hersker tvivl om, hvad der er oprindeligt, og hvad der er nyt. På den måde lever bygningen videre som tidssvarende retsbygning og kulturel seværdighed med stor fortælleværdi.

Fællesarealerne er i videst mulig omfang holdt i deres eksisterende arkitektoniske udtryk, mens udtrykket i retssalene er mere funktionel og enkel.

Kunstneren Marianne Grønnow har stået bag glasbeklædningen til bygningens indvendige glaselevator. Kunstværket følger elevatorens form og spiller op mod det oprindelige, horisontale værk af Hans Krull, der præger førstesalen.

På glædeligt gensyn

The Danish Club