
Workshop: Digitale Kunstnerskaber
VEGA Lounge
13. nov 2023
kl 10.00
1674 KØBENHAVN V
WORKSHOP: DIGITALE KUNSTNERSKABER
Hvad er digital kunst i dag, og hvordan kan man arbejde med digitale dimensioner i sit kunstnerskab?
VEGA inviterer i samarbejde med Korridor og CAKI til en workshop der tilbyder dig viden om, hvordan du kan udvikle dit kunstnerskab i digitale formater, koble det til indtjening i dit kunstneriske virke og blive bedre til at formidle dit kunstneriske arbejde digitalt.
Workshoppen foregår i Loungen i VEGA mandag d. 13.november fra kl. 10-16.En mulighed for at introducere de særlige udfordringer og muligheder, der ligger i at udvikle en kunstnerisk digital identitet, praksis og strategi.
Workshop for kunstnere og musikere om digitalt kunstnerskab er gjort muligt med støtte fra Tuborgfondet og Statens Kunstfond.
Med internettet indtog i 1990’erne ændrede vores kulturvaner sig. Forretningsmodeller og privilegier blev ændret for altid. Den magt, som plade- og filmselskaber, radiokanaler og tv-stationer havde haft siden mediernes barndom, blev distribueret til andre og flere. Kulturlivet ændrede sig i forlængelse af internettets kraftige vækst, og der er blevet vendt op og ned på forståelser af, hvem der skaber, distribuerer og innoverer kunst og kultur - og hvor vi oplever “det nye.“
Teknologi spiller fortsat en større og større rolle i vores liv. Ofte foregår vores første møde med kunstnere og kunstinstitutioner online - vi finder musik og kunst på digitale platforme og oplever på tværs af tid og sted.
På workshoppen DIGITALE KUNSTNERSKABER kan du lære mere om, hvad digital kunst er i dag, og hvordan du kan arbejde med digitale dimensioner i dit kunstnerskab.
Workshoppen foregår i Loungen i VEGA mandag d. 13.november fra kl. 10-16.
PROGRAM
Kl. 10-11.30 – Velkomst og præsentation v. Majken Overgaard og Rune Brink Hansen fra Korridor
Vi fortæller om konteksten for workshoppen og beretter om egne praksisser og erfaringer med digitale kunstnerskaber. Gennemgang af de forretningsmodeller, der har præget web1 og web2, og vi ser på web3 - den version af internettet, som vi står på tærsklen lige nu - og forholder det til mulige dimensioner i kunstneriske praksisser.
Det belyser vi med en afsøgning af de muligheder, der er for at udvikle digitale kunstnerskaber. Her tager vi udgangspunkt i AI og sætter det relation til nye forretningsmodeller med afsæt i decentral distribution og sociale medier.
Kl. 12-13 – Frokost og fælles samtale
Vi spiser sammen og taler om, hvem vi er som kunstnere, og hvordan forskellige analoge praksisser kan oversættes eller forbindes til digital praksis.
Kl. 13-14 – Oplæg v. Michail Stangl aka Opium Hum
Vi får besøg af Michail Stangl aka Opium Hum, som deler sin praksis og erfaringer med et digitalt musikerskab. Vi vil også inddrage eksempler fra andre musikere og kunstnere.
Kl. 14-15.30 – Workshop: Fokus på egen praksis
Vi kommer de enkelte kunstnerskaber nærmere og undersøger muligheder for digitale og hybride formater som måder at udkomme med en kunstnerisk praksis.
Konkret vil du få perspektiver på, hvordan du kan udvikle en del af dit musikerskab/kunstnerskab i digitale formater, og forbinde dette til forretningsmodeller og formidlingsstrategier i dit kunstneriske virke.
Vi er interesserede i at skabe en forbindelse mellem den fysiske og digitale verden, undersøge mulighederne for digitalt nærvær samt at forlænge levetiden for forskellige typer af kunstneriske produktioner.
Kl. 15.30-16.00 – Opsamling og tak for i dag.
Workshopfacilitatorer:
Rune Brink Hansen / Korridor
Tidligere med-stifter af Dark Matters har i en årrække arbejdet med danske og udenlandske musikere omkring visualisering af musik både live og via musikvideoer. Senere hos Yoke Aps med rumlig formidling og udstillingsdesign for danske og udenlandske museer.
Siden 2021 har Rune arbejdet som lys - og digital kunstner, blandt andet med projektet Spøgelsesmaskinen som udforsker minderne om vores fælles teknologiske arv. Derudover arbejder Rune sammen med Majken i Korridor omkring formidling af digital kunst.
Majken Overgaard
Majken Overgaard (hun/hende) skaber som kurator interdisciplinære samarbejder i krydsfeltet mellem kunst og teknologi. Senest har hun i samarbejde med Rune Brink og Christian Villum grundlagt kollektivet Korridor, der er dedikeret til at udforske muligheder inden for digital kunst online. Ud over sin rolle som kurator er Overgaard en dedikeret underviser og har arbejdet på både IT-Universitetet i København samt Københavns Universitet samt som tidligere leder for Catch - Center for Kunst, Teknologi og Design, hvor hun havde fokus på at skabe strategiske partnerskaber på tværs af videregående uddannelser og det kunstneriske miljø.
Michail aka Opium Hum
Michail Stangl har i de sidste 15 år været progressiv aktør i den globale undergrundsmusikscene. Han var en af Boiler Rooms ledende kuratorer og er kurator for den årlige CTM Festival i Berlin, udover at være en internationalt turnerende DJ. Gennem sit arbejde med The Mint Fund, en non-profit organisation, der tilbyder et støttenetværk for digitale kunstnere, undersøger han nye modeller for agentur og empowerment for kreative fællesskaber gennem nye Web3-teknologier.